Kalender:
Cantabo
Datum:
vrijdag 07-10-2022 20:00 - 21:30
Locatie:
Auteur:
Walter Bas

Beschrijving

Een vertelconcert in Sint-Paulus

 

7 oktober is in de Antwerpse Sint-Pauluskerk een dag die niet zomaar kan voorbijgaan. Het is het jaarlijkse feest van Onze-Lieve-Vrouw van de Heilige Rozenkrans en dus ook een beetje de verjaardag van de gelijknamige Broederschap. 

 schil1

Na de val van Antwerpen in 1585 beginnen de dominicanen aan de heropbouw van hun kloosterkerk. 30 jaar later, in volle contrareformatie, zet de orde in de nieuwe Sint-Pauluskerk 15 lege panelen neer en zoekt onder de Antwerpse adel en burgerij sponsors om 15 schilderijen te laten maken door de beste schilders van de stad. Elk werk gaat over één van de vijftien geheimen van de rozenkrans: vijf droeve, vijf vreugdevolle en vijf glorierijke mysteries.

Zo ontstaat de unieke reeks meesterwerken: de Sint-Pauluskerk is de enige plaats waar je nog een Rubens, een Van Dyck en een Jordaens samen op hun oorspronkelijke locatie vindt, samen met andere groten als Cornelis De Vos en David Teniers.Schola Gregoriana Cantabo en verteller Vic De Wachter nemen je tijdens dit vertelconcert mee van schilderij naar schilderij. Vijftien keer sta je stil bij een meesterwerk. Vic De Wachter kruipt in de huid van een oude dominicaan die een eigenzinnige kijk heeft op de schilderijen… en op het leven zelf. Zijn verhaal brengt de verf tot leven, en het wordt tegelijk ingekleurd door een gregoriaans gezang dat aansluit bij het schilderij. Ogen en oren worden verwend in een samenspel van beeldende kunst, muziek en woord. 

“Deze tempel is een klooster in de stad. Dominicanen zijn geen kluizenaars. Wij horen, zien en ruiken Antwerpen en de haven. De getijdengebeden in deze kerk ritmeren ons leven, maar tegelijk deinen we mee met getijden van de Schelde.”

 schil2

 

 

 

Praktisch:

  • Sint-Pauluskerk Antwerpen, ingang Veemarkt
  • 7 oktober 2022, 20 uur (einde rond 21.30 uur)
  • Tickets: EUR 15 in voorverkoop (EUR 18 aan deur) te reserveren door hier te klikken of telefonisch via 0499 33 15 14
  • Uitvoerders: Vic De Wachter en Schola Gregoriana Cantabo
  • Libretto: Jan Pandelaers
  • Muziek: gregoriaans & Toon Daems

 

Meer info:

  • Hugo Brangers 0495 50 62 18  
  • Jan Pandelaers 0473 86 38 31  

mysteries 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

Commentaren

Login Form