top of page

Cantando

Praktisch

Praktisch

Voor geselecteerde stemmen in functie van de koorklank

Repetitie: maandag van 20.30u. tot 22.30u.

Locatie: Akerzaal achter Ekers Hof, Groot Hagelkruis 6, 2180 Ekeren

Dirigenten: Luc Anthonis

Info

Info

202211_Cantando (6 van 62).jpg

Dirigent Luc Anthonis kiest zijn zangers, sinds de oprichting van het koor, na een stemtest, niet louter in functie van de individuele kwaliteiten, maar ook in functie van de groep. Zo ontwikkelt het koor de homogene koorklank die het keurmerk van Cantando is geworden. Het koor telt 35 leden.

Cantando wil grotere muziekwerken en liederen brengen uit alle stijlperiodes en genres. Op het programma staan zowel a capella-muziek als werken met piano-, orgel- of orkestbegeleiding.

Historiek

Historiek

1000_EkerenBunt (2).jpg

Op 4 september 1989 zet dirigent Luc Anthonis het Vocaal Ensemble Cantando in de steigers. Op het programma staan zowel  a capella muziek als werken met piano-, orgel- of orkestbegeleiding uit alle stijlperiodes en genres. Vlaamse componisten spelen een voorname rol op de repertoirelijst. Composities zoals “Ballet For Voices” van Rudi Tas of “Sounds of Earth” van Erika Budai, "Neusser Messe" van Vic Nees en het "Stabat Mater" van Frank Agsteribbe werden speciaal opgedragen aan het koor en door Cantando gecreëerd. 

Cantando wint tal van prijzen op koorfestivals waaronder Maasmechelen en Kontich (B), Valmeer (NL), Debrecen (H), Tours (Fr), Tolosa (S). Als een van de hoogtepunten verovert Cantando in 1997 de titel Koor van het jaar. Op deze wedstrijd van de Vlaamse koorfederaties en de televisiezender Canvas kaapt Cantando drie prijzen weg: de persprijs (BAP), de laureaatprijs in de categorie gemengde koren en de hoofdprijs Koor van het Jaar 1997-1998. Op het provinciaal Koortornooi wordt Cantando als eerste Vlaams koor ooit in de Superieure afdeling geplaatst.

Cantando werkt zowel aan de uitbouw van het repertoire als aan de homogeniteit van de klank binnen de koorgroep. Op concerten en wedstrijden waarderen jury, pers en publiek vooral deze "homogene klank", die naast de "stijlgetrouwe weergave" zorgt voor een "belevenis voor de toehoorders". Met deze citaten in het achterhoofd gaat Cantando verder op de ingeslagen weg.

Media

Media

C-Koren Cantando

C-Koren Cantando
Ave Verum - Rudi Tas
03:32
Video afspelen

Ave Verum - Rudi Tas

The Shepherd's Carol - Bob Chilcott
03:05
Video afspelen

The Shepherd's Carol - Bob Chilcott

O magnum mysterium - Francis Poulenc
03:11
Video afspelen

O magnum mysterium - Francis Poulenc

bottom of page