top of page

Carmina

carmina4_edited.jpg

Praktisch

Praktisch

Voor jongeren tussen 11 en 18 jaar

Repetitie: zaterdag van 15.00u. tot 17.00u.

Locatie: Academie Ekeren, F. Pauwelsstraat 102, Ekeren

Dirigenten: Tom Johnson en Noor Mertens

Info

Info

carmina1.JPG

Iedereen die graag zingt, is welkom bij Carmina.  

Carmina zingt vooral meerstemmige muziek uit allerlei stijlperiodes. Het doel van het jeugdkoor is om jongeren in contact te brengen met vele soorten vocale werken in een sfeer die hen aanmoedigt om als groep te musiceren. Beweging en gebaren ondersteunen hierbij vaak klank en muziek. Het repertoire bevat muziekstukken die een flinke uitdaging betekenen en zeker ook werken waar de nadruk ligt op het plezier van het musiceren.

Carmina werkt altijd wel aan een project, een concert, een festival of wedstrijd of aan de voorbereiding van een speciale gelegenheid. Samenzijn met vrienden is natuurlijk een belangrijke drijfveer. Groepsactiviteiten als het jaarlijkse koorkamp (samen met de De Lambertijntjes en De Lambertijnen), koorweekends tot en met koorfeestjes, .... mogen dus niet ontbreken.

 

Historiek

Historiek

In 1968 startte Jef Cleymans een kinderkoor onder de naam “De Lambertijntjes”. Al snel was de groep zo groot dat een splitsing zich opdrong. De jongsten werden daarom ondergebracht in een nieuw koor (dat de naam “De Lambertijntjes” erfde) en de oudsten kozen een nieuwe naam: Carmina.Al van bij het begin trok Jef met Carmina naar wedstrijden waar knappe resultaten gehaald werden. Verder waren er concertreizen, een radiomusical, en zelfs al in 1976 een kerstconcert voor Koning Boudewijn en Koningin Fabiola in het Paleis van Laken. Vanaf 1989 deelt Jef het dirigeerstokje met Veerle Claessens. Ze is zelf voormalig Carmina lid, en hiermee wordt een vaste trend gezet: de dirigenten die voor Carmina komen te staan hebben telkens zelf een band met de C-koren. In 1996 neemt An Meeusen het over, en in 2012 Tom Johnson. Ondertussen dirigeert Tom sinds 2019 samen met Noor Mertens. Ze leiden nu als tandem Carmina. Het jeugdige enthousiasme van Carmina bevordert de flexibiliteit, waardoor een enorme variatie van muzikale activiteiten mogelijk wordt. De wedstrijden, festivals en koorreizen blijven een constante. Tegelijk worden nieuwe horizonten geëxploreerd. Zo groeit en evolueert het koor doorheen de jaren.

Kris De Jean

Een andere constante voor vele generaties Carmina-zangers was de ondersteuning van Kris De Jean. Al vanaf 1985 was hij de vaste pianist en begeleider van het koor. Hij draaide er zijn hand niet voor om ook veel andere rollen op zich te nemen: die van animator, technieker, koorkamp leiding en kookploeg, … Ook de andere C-koren konden regelmatig op hem rekenen. Een muzikale kameraad voor zoveel mensen.

Als Kris in 2020 onverwacht sterft, is dat voor Carmina en de C-koren een enorme klap. We zijn en blijven enorm dankbaar voor zijn enthousiasme en gedrevenheid. Hij leeft verder in ons koorhart.

Media

C-Koren Carmina

C-Koren Carmina
Ad Astra, Al Shlosha D'Varim & All I Want for Christmas is you
09:48
Video afspelen

Ad Astra, Al Shlosha D'Varim & All I Want for Christmas is you

Facade - Leslie Bricusse & Frank Wildhorn
03:37
Video afspelen

Facade - Leslie Bricusse & Frank Wildhorn

Keshet l'vana - Josef Hadar &  Ka Nna Yo Morena - Traditioneel lied uit Zuid Afrika
05:04
Video afspelen

Keshet l'vana - Josef Hadar & Ka Nna Yo Morena - Traditioneel lied uit Zuid Afrika

bottom of page